Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce - składniki:
Wędzona ryba w mleku z jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Przygotowujemy wywar warzywny: w litrze wody gotujemy pokrojone w kostkę marchewki i pasternak (lub pietruszkę) z dodatkiem goździków. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je, zachowując wywar. Rybę - jeśli mamy jeden duży filet, kroimy go na pół - oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki. Do połowy wywaru (resztę możemy zużyć np. do zupy) dodajemy mleko, rybę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy jajka w koszulkach: wlewamy wodę do garnka, solimy i dodajemy ocet winny. Każde jajko osobno wbijamy do płytkiego naczynia. Zakwaszoną wodę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy bardzo energicznie rózgą, tak aby powstało coś w rodzaju wiru i szybkim ruchem wlewamy pierwsze jajko. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Wyjmujemy ugotowaną rybę, wywar cedzimy, zagęszczamy przyrządzoną z mąki i masła zasmażką. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane marchewkę i pasternak (lub pietruszkę). Rybę przekładamy na talerze, polewamy sosem. Obok każdej porcji układamy jajko w koszulce. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Faszerowane jaja w skorupkach