Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolady chlebowe z pesto

Autor
A A A
  • Rolady chlebowe z pesto

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolady chlebowe z pesto - składniki:
  • Na 2 rolady:
  • 2 torebki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 80 dag mąka+pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody lub mleka (lub nieco mniej - to zależy ile płynu zabierze mąka)
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • po 3 łyżki czerwonego i zielonego pesto (czerwone z suszonych pomidorów; zielone z bazylii)
Rolady chlebowe z pesto - sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z miodem, dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz ciepłą wodę lub mleko, zagniatamy. Przykrywamy, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy, aż jego objętość się podwoi. Oliwę mieszamy z roztartym czosnkiem i ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na dwie części - mniejszą (1/3) i większą. Do jednej małej porcji ciasta dodajemy zielone pesto, do drugiej - czerwone. Zagniatamy (oczywiście, każdą część oddzielnie), aby pesto ładnie połączyło się z ciastem. Rozwałkowujemy na kwadratowe placki obie duże porcje ciasta (te bez pesto). Części zabarwione pesto także rozwałko-wujemy na kwadraty (powinny mieć takie same wymiary, jak placki bez pesto, dlatego trzeba rozwałkować je cieniej). Każdy placek z pesto układamy na placku jasnym i zwijamy całość w rulon. W ten sposób powstaną dwa rulony - jeden z czerwonym, drugi z zielonym ciastem w środku. Rulony układamy na blasze wyściełanej pergaminem, stroną ze złączeniem ciasta do dołu. Nacinamy płytko na ukos, smarujemy po wierzchu mieszaniną oliwy z czosnkiem i ziołami. Czekamy, aż ciasto wyrośnie (20-30 minut w ciepłym miejscu), a potem pieczemy 20-25 minut (przed włożeniem chlebków wnętrze piekarnika spryskujemy wodą lub wstawiamy na dno miskę z gorącą wodą).
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty