Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rolady chlebowe z pesto
Rolady chlebowe z pesto - składniki:
Rolady chlebowe z pesto - sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z miodem, dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz ciepłą wodę lub mleko, zagniatamy. Przykrywamy, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy, aż jego objętość się podwoi. Oliwę mieszamy z roztartym czosnkiem i ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na dwie części - mniejszą (1/3) i większą. Do jednej małej porcji ciasta dodajemy zielone pesto, do drugiej - czerwone. Zagniatamy (oczywiście, każdą część oddzielnie), aby pesto ładnie połączyło się z ciastem. Rozwałkowujemy na kwadratowe placki obie duże porcje ciasta (te bez pesto). Części zabarwione pesto także rozwałko-wujemy na kwadraty (powinny mieć takie same wymiary, jak placki bez pesto, dlatego trzeba rozwałkować je cieniej). Każdy placek z pesto układamy na placku jasnym i zwijamy całość w rulon. W ten sposób powstaną dwa rulony - jeden z czerwonym, drugi z zielonym ciastem w środku. Rulony układamy na blasze wyściełanej pergaminem, stroną ze złączeniem ciasta do dołu. Nacinamy płytko na ukos, smarujemy po wierzchu mieszaniną oliwy z czosnkiem i ziołami. Czekamy, aż ciasto wyrośnie (20-30 minut w ciepłym miejscu), a potem pieczemy 20-25 minut (przed włożeniem chlebków wnętrze piekarnika spryskujemy wodą lub wstawiamy na dno miskę z gorącą wodą).
- Na 2 rolady:
- 2 torebki (po 7 g) suszonych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 80 dag mąka+pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody lub mleka (lub nieco mniej - to zależy ile płynu zabierze mąka)
- 100 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- po 3 łyżki czerwonego i zielonego pesto (czerwone z suszonych pomidorów; zielone z bazylii)
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki