Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z małżami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z małżami - składniki:
Risotto z małżami - sposób przygotowania: Muszle małży dokładnie skrobiemy i płuczemy. Wrzucamy na parę minut na rozgrzaną patelnię. Kiedy się otworzą, wyjmujemy małże z muszli i wkładamy do miski. Zalewamy odrobiną wody, którą wypuściły, przecedzając ją przez kawałek gazy, resztę wody zachowujemy na później. W rondlu szklimy na oliwie czosnek z cebulą, wsypujemy ryż i mieszamy przez minutę. Partiami, stale mieszając, dolewamy gorący bulion. Gotujemy, aż ryż będzie al dente (jakieś 15 minut). Pod koniec wlewamy wodę z małży i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy małże, mieszamy, posypujemy natką i od razu podajemy. Uwaga! Często wlewam kieliszek białego wytrawnego wina do podsmażonego ryżu. W oryginalnym przepisie go brak.