Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Filet z turbota w sosie ze smardzami
Filet z turbota w sosie ze smardzami - składniki:
Filet z turbota w sosie ze smardzami - sposób przygotowania:
Składniki bulionu zagotowujemy i pozostawiamy 5 minut na wolnym ogniu. Wkładamy posolone filety, wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C. Robimy sos. Na maśle szklimy szalotki, dodajemy smardze i obsmażamy. Wlewamy wermut, odparowujemy, dodajemy śmietanę. Ponownie odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Turbota układamy na talerzu i oblewamy sosem.
- 600 g filetu z turbota (ewentualnie halibuta lub soli)
- Bulion:
- 3/4 litra wody
- 1 bouquet garni (klasycznie są to 3 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka tymianku i 1 mały liść laurowy)
- 1/2 cytryny
- 1/2 pomarańczy
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 2 gałązki (pokrojone na kawałki) selera naciowego
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- Sos:
- masło do smażenia
- 2 posiekane szalotki
- 20 dag (lub 40 g suszonych - należy je przez godzinę namoczyć) smardzów mrożonych
- 100 ml wermutu Noilly Pratt (lub innego wytrawnego)
- 300 ml śmietanki 36%
- sól
- biały pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki