Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina szparagowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Terrina szparagowa - składniki:
Terrina szparagowa - sposób przygotowania: Zagotowujemy osoloną wodę, wlewamy ocet. Wkładamy rybę, pozostawiamy 6-7 minut na małym ogniu. Szparagi obieramy, odcinamy 1/3 od dołu, odkrojone kawałki kroimy trochę drobniej. Zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wkładamy dolne części szparagów i gotujemy 10-12 minut. Potem wkładamy resztę szparagów, gotujemy razem 7-8 minut. Odcedzamy i studzimy, wybieramy główki i miękkie kawałki, twarde wyrzucamy. Ucieramy serek z sokiem z cytryny, olejem i musztardą. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Łączymy masę z ubitą na sztywno śmietaną, ziołami i główkami szparagów. Keksówkę o dł. 30 cm natłuszczamy, wykładamy przezroczystą folią (powinna zwisać poza brzegi formy). Układamy kolejno: 1/3 masy serowej, połowę szparagów, 1/3 masy serowej, pokrojoną rybę, połowę pozostałej masy serowej, resztę szparagów i masy serowej. Przykrywamy kawałkami folii, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Mieszamy składniki sosu. Terrinę wyjmujemy z formy, rozwijamy z folii, kroimy w plastry. Podajemy z sosem.

Informacje o Terrina szparagowa

  • Terrina

    Terrina

    przygotowane w foremce do terriny. Terrina warzywna Terrina warzywna z Tyrolu Terrina szparagowa z sosem Dijon Terrina z łososia wędzonego Terrina rybna