Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina szparagowa
Terrina szparagowa - składniki:
Terrina szparagowa - sposób przygotowania:
Zagotowujemy osoloną wodę, wlewamy ocet. Wkładamy rybę, pozostawiamy 6-7 minut na małym ogniu. Szparagi obieramy, odcinamy 1/3 od dołu, odkrojone kawałki kroimy trochę drobniej. Zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wkładamy dolne części szparagów i gotujemy 10-12 minut. Potem wkładamy resztę szparagów, gotujemy razem 7-8 minut. Odcedzamy i studzimy, wybieramy główki i miękkie kawałki, twarde wyrzucamy. Ucieramy serek z sokiem z cytryny, olejem i musztardą. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Łączymy masę z ubitą na sztywno śmietaną, ziołami i główkami szparagów. Keksówkę o dł. 30 cm natłuszczamy, wykładamy przezroczystą folią (powinna zwisać poza brzegi formy). Układamy kolejno: 1/3 masy serowej, połowę szparagów, 1/3 masy serowej, pokrojoną rybę, połowę pozostałej masy serowej, resztę szparagów i masy serowej. Przykrywamy kawałkami folii, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Mieszamy składniki sosu. Terrinę wyjmujemy z formy, rozwijamy z folii, kroimy w plastry. Podajemy z sosem.
- Terrina:
- 1/2 l wody
- 2 łyżki octu winnego
- 20 dag filetu z łososia
- 50 dag zielonych szparagów
- sól
- cukier
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju orzechowego
- 1 łyżka musztardy
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka kremówki śmietany
- 2 łyżki posiekanej trybulki lub natki
- 2 pęczki szczypiorku
- sól
- biały pieprz
- Sos:
- 20 dag posiekanego świeżego ogórka
- 10 dag posiekanych ogórków kiszonych lub konserwowych
- 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki suszonego estragonu
- sól
- biały pieprz
Informacje o Terrina szparagowa
-
Terrina
przygotowane w foremce do terriny. Terrina warzywna Terrina warzywna z Tyrolu Terrina szparagowa z sosem Dijon Terrina z łososia wędzonego Terrina rybna
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki