Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z buraków i jabłek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z buraków i jabłek - składniki:
Chłodnik z buraków i jabłek - sposób przygotowania: Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie w garnku o grubym dnie. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka i dusimy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, przykrywamy i dalej dusimy przez 10 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem 30 minut. Miksujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem mieszamy śmietanę z koperkiem. Rozlewamy zupę do talerzy, dodając kopiastą łyżkę śmietany.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem