Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kotlety jagnięce z tymiankiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kotlety jagnięce z tymiankiem - składniki:
  • 18 małych kotlecików jagnięcych z kostką
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki świeżego tymianku
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
Kotlety jagnięce z tymiankiem - sposób przygotowania: Umyte i osuszone kotleciki nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem i 3 łyżkami siekanego tymianku, układamy w szklanej misce. Polewamy winem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (w trakcie marynowania raz odwracamy). Osączamy z marynaty i smażymy na ostrym ogniu w mieszance oliwy i masła po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości kotlecików i od tego, jak krwiste mięso lubimy - w każdym razie muszą być w środku różowe). Posypujemy resztą tymianku i podajemy na ogrzanym półmisku, z sezonowymi warzywami.