Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina

Autor
A A A
  • Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina - składniki:
  • Confit:
  • 6 małych pomarańczy
  • 5 szklanek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Sorbet:
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
  • 1/4 szklanki białego deserowego wina
Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina - sposób przygotowania: Robimy confit. Od każdej pomarańczy odkrawamy 'piętkę' 1,5 cm u góry i 5 mm od dołu. Wbijamy nóż w środek każdego owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, pozostawiając albedo (białą błonkę) i skórę nietknięte. W każdy owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, pozostawiając skórę nienaruszoną. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż skórki zmiękną, ok. 15 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Aby zrobić syrop, w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Przykrywamy powierzchnię pergaminem i gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 min). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet. Mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.