Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Małże z ziemniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Małże z ziemniakami - składniki:
Małże z ziemniakami - sposób przygotowania: Pod bieżącą wodą szorujemy małże i osączamy na sicie. Muszle wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy się otworzą, wyjmujemy je łyżką cedzakową, schładzamy pod zimną wodą i wyjmujemy z nich małże. Wodę z gotowania muszli przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i obie cebule, dodajemy obrane i pocięte w kawałki ziemniaki i wszystko razem smażymy na złoty kolor. Dodajemy przecier pomidorowy, wywar z małży, liście laurowe, natkę pietruszki, sól i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy małże. Odstawiamy potrawę na 5 min, by smaki się wymieszały. Podajemy udekorowaną muszlami.

Informacje o Małże z ziemniakami

  • "Retrowarzywa" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

    "Retrowarzywa" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

    drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym). Całkiem sporo jest dań rybnych (np. sałatka śledziowa z topinamburem, fioletowymi ziemniakami i koperkiem) oraz z owocami morza (np. chowder z małżami, pasternakiem, ziemniakami i grillowaną kukurydzą). Autorzy inspirują się głównie kuchnią rodzimą