Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kolorowe kruche ciasteczka

Autor
A A A
  • Kolorowe kruche ciasteczka

    Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (21 głosów)

Kolorowe kruche ciasteczka - składniki:
  • Na 40 ciasteczek:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • lukier:20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • po 1 opakowaniu kolorowych kuleczek do ozdoby ciast oraz kolorowych cukierków (np. MM's)
Kolorowe kruche ciasteczka - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Za pomocą miksera łączymy ją z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.  Z gotowego ciasta formujemy dwie kule i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy na wysmarowanej masłem blaszce. Pieczemy na złoty kolor (10-15 min). Gdy ciasteczka przestygną, robimy lukier. Cukier ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy tak otrzymanym lukrem ciasteczka. Zanim wyschnie, ozdabiamy ciastka kuleczkami.
Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata