Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami

Autor
A A A
  • Szaszłyki wieprzowe z jabłkami

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami - składniki:
Szaszłyki wieprzowe z jabłkami - sposób przygotowania: Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Szałwię wymieszaj z sokiem jabłkowym, sokiem i skórką z cytryny, musztardą, olejem, solą i pieprzem. Kawałki mięsa posmaruj tą mieszanką i włóż do miski (uwaga: nie używaj miski metalowej!). Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Jabłka pokrój na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Mięso wyjmij z miski i nabij na szpadki (jeśli używasz drewnianych, namocz je wcześniej w zimnej wodzie, bo się spalą na grillu) do szaszłyków na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii. Szaszłyki piecz na naoliwionym ruszcie przez 12-15 minut, co pewien czas obracając je i smarując marynatą.