Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krzywe landrynki tęczowo-limonkowe

Autor
A A A
  • Krzywe landrynki tęczowo-limonkowe

    Fot. Marcin Kiełbiewski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krzywe landrynki tęczowo-limonkowe - składniki:
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki
  • gorącej wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 10 dag małych kolorowych cukierków (np. MM's
  • kamyczki itp.)
Krzywe landrynki tęczowo-limonkowe - sposób przygotowania: Wlewamy wodę do rondelka, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut (syrop powinien zgęstnieć, ale nie ściemnieć). Wlewamy sok. Mieszamy i wylewamy gorącą masę cienką warstwą na wyłożoną natłuszczonym pergaminem powierzchnię. W masę wciskamy cukierki (puszczą trochę koloru). Gdy masa ostygnie i stężeje, rozbijamy ją tłuczkiem na kawałki. Większe z nich owijamy celofanem, nie przejmując się asymetrią.