Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinak z fetą w cieście filo

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szpinak z fetą w cieście filo - składniki:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 5 dymek
  • 2 pory
  • 5 łyżek koperku
  • 250 g sera feta
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto filo:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa do smarowania tortownicy
Szpinak z fetą w cieście filo - sposób przygotowania: Szpinak płuczemy w kilku wodach i osączamy na sicie, resztę płynu odciskamy w rękach. Następnie rozkładamy na papierze kuchennym i oprószamy solą. Dymki i pory drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak. Smażymy, mieszając, aż cały płyn odparuje. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojony na nieduże kawałki ser, kaszkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem. Robimy ciasto. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 3/4 potrzebnej ilości wody oraz pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ok. 15 minut, dodając w miarę potrzeby wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być bardzo gęste, jednolite, łatwo odchodzące od rąk. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kul, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na długie, wąskie prostokąty i na środku każdego z nich układamy farsz. Zalepiamy brzegi, tworząc rulony, a następnie zwijamy je okrężnie na kształt uśpionych węży. Placki przenosimy na wysmarowane oliwą tortownice. Każdy placek spryskujemy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40-50 min. Gdy ciasto zacznie się rumienić, jest gotowe do podania. Można je serwować także na zimno.