Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śmietanowy mazurek z sezamkami
Śmietanowy mazurek z sezamkami - składniki:
Śmietanowy mazurek z sezamkami - sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na placek, układamy w osobnych formach wyścielonych papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, pieczemy 15 minut w 200oC. Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy 15 minut, mieszając. Ucieramy masę, aż lekko zgęstnieje. Na wystudzonych blatach ciasta rozsmarowujemy konfiturę, na niej rozkładamy połamane sezamki. Przykrywamy masą, oprószamy czekoladą.
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- aromat waniliowy
- Nadzienie:
- 250 ml śmietanki 36%
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 150 ml konfitury z pomarańczy
- 8 opakowań sezamków
- 2 łyżeczki startej czekolady
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki