Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Halibut z bobem, cytryną i miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Halibut z bobem, cytryną i miętą - składniki:
  • 1.5 kg świeżego bobu
  • garść posiekanej mięty
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • gruboziarnista sól
  • grubo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego różowego pieprzu
  • 6 filetów z halibuta (po 15 dag)
  • 9 łyżek oliwy
  • mąka
Halibut z bobem, cytryną i miętą - sposób przygotowania: Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, osączamy, wkładamy do miski z wodą i lodem. Odcedzamy, obieramy, studzimy. Mieszamy 2 łyżeczki mięty z łyżeczką skórki cytrynowej, 3/4 łyżeczki soli oraz połową różowego pieprzu. Ryby układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wkładamy bób, solimy, pieprzymy, dodajemy resztę różowego pieprzu. Dusimy 5 min, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę wody. Rozgniatamy na gładką masę (np. w prasce do ziemniaków). Doprawiamy do smaku. Przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ryby obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar, smażymy na 2 łyżkach oliwy (po 4 min z każdej strony). W tym czasie podgrzewamy purée z bobu, mieszamy je z pozostałą miętą, skórką cytrynową i oliwą. Purée układamy na talerzach, obok kładziemy usmażone ryby.