Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z koperkiem i bitki cielęce z cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z koperkiem i bitki cielęce z cytryną - składniki:
  • Risotto:
  • 1 cebula
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 kg ryżu typu arborio
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1.5 litra gorącego bulionu (najlepiej drobiowego)
  • 2 łyżki mascarpone
  • 10 dag tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Scaloppine:
  • 60 dag kotlecików cielęcych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
Risotto z koperkiem i bitki cielęce z cytryną - sposób przygotowania: Cebulę siekamy. Koperek myjemy, oddzielamy liście od łodyg. Łodygi siekamy i podsmażamy z cebulą na maśle i oliwie w garnku o grubym dnie. Dodajemy suchy ryż i dalej podsmażamy, aż się zeszkli. Podlewamy winem i, mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy porcjami gorący bulion. Gdy jedna porcja wyparuje, dodajemy następną. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy posiekany koperek, mascarpone i parmezan. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy. W czasie, gdy risotto się gotuje, lekko rozbijamy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle i oliwie z obu stron. Przyprawiamy, dodajemy sok cytrynowy i posypujemy skórką z cytryny.