Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem

Autor
A A A
  • Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem

    Fot. Marcin Kiełbiewski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem - składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 1 duży filecik anchois
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 pokrojone w plasterki lub w kostkę i zgrillowane (mogą być ze słoika) bakłażany
  • 12 posiekanych ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej natki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 15-20 koktajlowych pomidorków
  • 1/3 szklanki grubo pokrojonej mięty
  • 2 szklanki grzanek z żytniego chleba
Sałatka z tuńczykiem i bakłażanem - sposób przygotowania: Osączamy tuńczyka, z jednej puszki wyjmujemy 1/4 zawartości i miksujemy z anchois, majonezem, oliwą, kaparami i sokiem cytrynowym. Siekamy bakłażany i mieszamy je z czosnkiem, natką, skórką z cytryny, octem. Solimy i pieprzymy. Pomidorki kroimy na połówki i również doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z miętą. Na dnie słoików układamy bakłażany, na nich resztę osączonego tuńczyka, na tej warstwie sos tuńczykowy, grzanki i pomidory. Skrapiamy oliwą, zakręcamy słoiki.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka