Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dereniówka z jagodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dereniówka z jagodami - składniki:
  • 1 kg owoców derenia
  • 5 łyżek ususzonych czarnych jagód
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki spirytusu (96%)
  • 2 szklanki czystej wódki
Dereniówka z jagodami - sposób przygotowania: Owoce myjemy, osuszamy. Dereń nakłuwamy, wraz z jagodami wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy, stawiamy na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol i odstawiamy go, a owoce zasypujemy cukrem, mieszamy, słój przykrywamy płótnem, obwiązujemy, odstawiamy na słońce lub w ciepłe miejsce. Co pewien czas wstrząsamy. Otrzymany syrop mieszamy z uzyskanym wcześniej wyciągiem alkoholowym, odstawiamy nalewkę na tydzień do sklarowania. Następnie ściągamy rurką sklarowany płyn, a osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Odstawiamy na min. 5-6 miesięcy, aby trunek dojrzał. Im dłużej postoi, tym będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy.