Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania z omletów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania z omletów - składniki:
  • Danie składa się z trzech omletów:
  • Na jeden omlet:
  • 3 lekko ubite jajka
  • 50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 3 łyżki masła
  • Na nadzienie:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 dojrzałe
  • oczyszczone z pestek i drobno pokrojone pomidory
  • 1 średnia żółta
  • pomarańczowa lub czerwona
  • drobno pokrojona papryka
  • 300 g pokrojonych na plasterki pieczarek
  • 4 pokrojone na plasterki cebulki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 350 g metki
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 100 g tartej mozzarelli (lub 225 g samego cheddara)
  • Oraz:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Lazania z omletów - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Mąkę ucieramy z jajkami na gładką masę. Solimy i, nie przerywając mieszania, wlewamy porcjami - po 100 ml - mleko. Dodajemy szczypiorek i bazylię. Ciasto na każdy omlet przygotowujemy osobno. Trzy okrągłe blaszki do pieczenia o średnicy 23 cm wstawiamy na 5 minut do piekarnika, po czym wyjmujemy i równomiernie natłuszczamy olejem. Na każdej blasze stapiamy po 1 łyżce masła i wlewamy równą warstwę ciasta. Blachy z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut. Przestawiamy piekarnik na 170°C i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż powierzchnia omletów się przyrumieni. Podczas pieczenia omletów przygotowujemy nadzienie. Na dość silnym ogniu, na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z masłem. Wrzucamy pomidory, paprykę, pieczarki, dymkę oraz czosnek i smażymy do miękkości, uważając, aby warzywa się nie przyrumieniły ani nie rozgotowały; powinny być miękkie i zachować kolor. Następnie warzywa zdejmujemy z patelni, rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i przesmażamy szpinak, aż nabierze jaskrawozielonej barwy. Szpinak przekładamy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni przyrumieniamy mieloną kiełbasę, rozbijając ją podczas smażenie na kawałki. Gdy się przyrumieni, przekładamy ją na talerz i odstawiamy. W średniej wielkości misce mieszamy cheddar z mozzarellą i natką pietruszki. Na dnie jednej z blach lub na żaroodpornym półmisku kładziemy jeden omlet. Przykrywamy go połową szpinaku, a następnie 1/3 mieszanki serów. Na warstwie sera równomiernie rozprowadzamy połowę smażonych warzyw, a potem połowę mielonej kiełbasy. Przykrywamy drugim omletem, powtarzamy te same warstwy: reszta szpinaku, 1/3 mieszanki serów, reszta warzyw i kiełbasy. Na wierzchu kładziemy trzeci omlet, ziołową stroną do góry, i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, aby ser się stopił. Lazanię wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje w kształcie klinów i podajemy.
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!