Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lazania z omletów
Lazania z omletów - składniki:
Lazania z omletów - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Mąkę ucieramy z jajkami na gładką masę. Solimy i, nie przerywając mieszania, wlewamy porcjami - po 100 ml - mleko. Dodajemy szczypiorek i bazylię. Ciasto na każdy omlet przygotowujemy osobno. Trzy okrągłe blaszki do pieczenia o średnicy 23 cm wstawiamy na 5 minut do piekarnika, po czym wyjmujemy i równomiernie natłuszczamy olejem. Na każdej blasze stapiamy po 1 łyżce masła i wlewamy równą warstwę ciasta. Blachy z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut. Przestawiamy piekarnik na 170°C i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż powierzchnia omletów się przyrumieni. Podczas pieczenia omletów przygotowujemy nadzienie. Na dość silnym ogniu, na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z masłem. Wrzucamy pomidory, paprykę, pieczarki, dymkę oraz czosnek i smażymy do miękkości, uważając, aby warzywa się nie przyrumieniły ani nie rozgotowały; powinny być miękkie i zachować kolor. Następnie warzywa zdejmujemy z patelni, rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i przesmażamy szpinak, aż nabierze jaskrawozielonej barwy. Szpinak przekładamy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni przyrumieniamy mieloną kiełbasę, rozbijając ją podczas smażenie na kawałki. Gdy się przyrumieni, przekładamy ją na talerz i odstawiamy. W średniej wielkości misce mieszamy cheddar z mozzarellą i natką pietruszki. Na dnie jednej z blach lub na żaroodpornym półmisku kładziemy jeden omlet. Przykrywamy go połową szpinaku, a następnie 1/3 mieszanki serów. Na warstwie sera równomiernie rozprowadzamy połowę smażonych warzyw, a potem połowę mielonej kiełbasy. Przykrywamy drugim omletem, powtarzamy te same warstwy: reszta szpinaku, 1/3 mieszanki serów, reszta warzyw i kiełbasy. Na wierzchu kładziemy trzeci omlet, ziołową stroną do góry, i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, aby ser się stopił. Lazanię wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje w kształcie klinów i podajemy.
- Danie składa się z trzech omletów:
- Na jeden omlet:
- 3 lekko ubite jajka
- 50 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 ml mleka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 3 łyżki masła
- Na nadzienie:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 dojrzałe
- oczyszczone z pestek i drobno pokrojone pomidory
- 1 średnia żółta
- pomarańczowa lub czerwona
- drobno pokrojona papryka
- 300 g pokrojonych na plasterki pieczarek
- 4 pokrojone na plasterki cebulki
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 350 g metki
- 100 g tartego sera cheddar
- 100 g tartej mozzarelli (lub 225 g samego cheddara)
- Oraz:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki