Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marchewkowe ciasto drożdżowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marchewkowe ciasto drożdżowe - składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purée z marchewki - szorujemy 500 g marchewki; gotujemy w lekko osolonej wodzie; a po odcedzeniu i ostudzeniu blendujemy na gładkie purée
  • 100 g płynnego oleju kokosowego
Marchewkowe ciasto drożdżowe - sposób przygotowania: Łączymy mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy przez minutę. Dodajemy purée marchewkowe - po jednej łyżce - i wyrabiamy kolejne 3 minuty. Powoli wlewamy olej kokosowy i wyrabiamy dalej przez około 5 minut, czyli do czasu, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Lepimy kulę z wyrobionego ciasta, przekładamy do czystej miski i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. - Nie trzeba być weganinem, żeby zrobić drożdżówki według tego przepisu: dzięki dodatkowi purée z marchewki dłużej zachowują świeżość i świetnie smakują nawet trzeciego dnia po upieczeniu! - Ciasto drożdżowe z powyższych składników jest bardzo uniwersalne, możecie zapleść z niego chałkę, upiec jagodzianki albo wypiec je w dużej blasze w formie drożdżowego placka. - Jeśli lubicie kardamon, możecie dosypać sporą szczyptę do mąki podczas wyrabiania ciasta, świetnie podkreśli słodycz marchewki. Spróbujcie też wersji z cynamonem, a dla odważnych - z sumakiem lub małą szczyptą chilli. - Możecie też wykorzystać ten przepis w wersji wytrawnej, zrezygnujcie wtedy z cukru i dodajcie więcej soli, następnie uformujcie małe bułeczki i obsypcie je sezamem. W ten sposób przygotujecie najlepsze bułeczki do burgerów!