Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurki kiszone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurki kiszone - składniki:
  • 1 kg kurek
  • 40-50 g soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub nieco mniej)
  • 50-100 g pokrojonej w piórka cebuli
  • albo 2-3 pokrojone w płatki ząbki czosnku
Kurki kiszone - sposób przygotowania: Kurki czyścimy, przycinamy nóżki, obgotowujemy w litrze lekko osolonej wody przez 15-20 minut, w zależności od wielkości grzybów. Odcedzamy, wywar pozostawiamy, grzyby studzimy. Do wywaru dodajemy całą sól, pieprz, ziele, listek laurowy i cukier, zagotowujemy. Grzybki układamy w słoju, przekładając je cebulą lub czosnkiem, zalewamy wywarem, przykrywamy kawałkiem czystego płótna, na to kładziemy talerz, który obciążamy wyparzonym kamieniem. Pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej i przenosimy w chłodne miejsce. Podczas kwaszenia sprawdzamy, czy nie pojawia się pleśń (od razu ją usuwamy i wymieniamy płótno oraz talerzyk na czyste); sprawdzamy też, czy grzyby są dokładnie przykryte solanką. Jeśli jest jej za mało, dorabiamy, rozpuszczając 30 g soli w litrze wody.
Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu