Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brudet adriatycki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Brudet adriatycki - składniki:
Brudet adriatycki - sposób przygotowania: Koper włoski myjemy, kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy koper i na tę sama patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko, żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie pozostawił aromat. Wszystko zalewamy białym winem i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy przecier pomidorowy Podravka, kostkę rosołowa Vegeta i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy podsmażony koper, filety z dorady pokrojone na kawałki, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, aż ryba zmięknie. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ciepłe z grzankami.