Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - składniki:
Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Kalarepy obieramy, kroimy w grube słupki. Gotujemy w niedużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie. Robimy sos: żółtka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą. Do żółtek dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą rózgi ubijamy na puszystą pianę, a potem cienkim strumieniem zaczynamy dodawać masło. Sos musi mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się piany. Jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z garnka i zabieramy się za przygotowanie jajek w koszulkach. W rondlu zagotowujemy 2-3 litry wody z octem, energicznie mieszamy łyżką, aby zrobił się wir. Jajka (po jednym) wbijamy do miseczki, wlewamy w środek wiru i gotujemy po 2-3 minuty, aż zetną się z zewnątrz. Ugotowaną kalarepę podajemy z jajkami w koszulkach i sosem holenderskim.
Faszerowane jaja w skorupkach