Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - składniki:
Gotowana kalarepa z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce - sposób przygotowania:
Kalarepy obieramy, kroimy w grube słupki. Gotujemy w niedużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie. Robimy sos: żółtka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą. Do żółtek dodajemy sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą rózgi ubijamy na puszystą pianę, a potem cienkim strumieniem zaczynamy dodawać masło. Sos musi mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się piany. Jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z garnka i zabieramy się za przygotowanie jajek w koszulkach. W rondlu zagotowujemy 2-3 litry wody z octem, energicznie mieszamy łyżką, aby zrobił się wir. Jajka (po jednym) wbijamy do miseczki, wlewamy w środek wiru i gotujemy po 2-3 minuty, aż zetną się z zewnątrz. Ugotowaną kalarepę podajemy z jajkami w koszulkach i sosem holenderskim.
Faszerowane jaja w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki