Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Policzki wołowe, 4 razy marchew, puree z selera, sos z buraków i porto
Policzki wołowe, 4 razy marchew, puree z selera, sos z buraków i porto - składniki:
Policzki wołowe, 4 razy marchew, puree z selera, sos z buraków i porto - sposób przygotowania:
Przygotowujemy policzki wołowe. Mięso czyścimy z błon, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż będzie rumiane. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki. Przesmażamy je na patelni po smażeniu policzków z dodatkiem 1 łyżki masła. Wrzucamy do brytfanny, wkładamy bouquet garni i zalewamy winem i wodą. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy naczynie i pieczemy 2,5 godziny w tej samej temperaturze. Robimy purée z marchewki. Marchewkę obieramy i gotujemy w mleka z dodatkiem masła. Gdy marchewka zmięknie, doprawiamy ją solą i białym pieprzem. Miksujemy na puszystą masę. Przecieramy przez drobne sito, by pozbyć się grudek. Robimy purée z selera. Selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, polewamy oliwą i wkładamy do pieca (180 st. C) na 15 minut. W garnku na maśle szklimy cebulę. Dodajemy selera i mleko, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Miksujemy na puszystą masę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się grudek. Przygotowujemy oliwę z naci marchewki. Nać blanszujemy, hartujemy w zimnej wodzie zanurzając ją kilkakrotnie w lodowatej wodzie. Dzięki temu oliwa będzie miała intensywny zielony kolor. Wkładamy nać do miski, zalewamy oliwą, dodajemy czosnek i miksujemy. Cedzimy przez gazę. Robimy czipsy z marchewki. Obieramy marchewkę i obieraczką lub na krajalnicy skrawamy cienkie czipsy. Wrzucamy je do rozgrzanego oleju i smażymy około 1 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą morską. Robimy sos z buraków. Do rozgrzanego rondla wlewamy soku z buraków i redukujemy o połowę. W drugim rondu tak samo redukujemy sok pomarańczowy. Łączymy oba płyny z porto, gotujemy przez 2 minuty, by alkohol odparował. Składamy danie. Na talerzu układamy purée marchewkowe i selerowe. Łyżką rozcieramy je po talerzu. Na wierzchu kładziemy po 2 policzki wołowe na porcję. Dekorujemy słupkami marchewki z pieczeni oraz czipsami. Oliwę z naci wlewamy w rowki pomiędzy purée. Mięso skrapiamy sosem z buraków i porto. Tomasz Łagowski - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015
- Policzki wołowe:
- 1.2 kg policzków wołowych
- sól i pieprz dla smaku
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- bouquet garni (2 liście laurowe; 1/2 pęczka natki pietruszki; 6 gałązek tymianku)
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 300 ml wody
- Purée z marchewki:
- 800 g marchewki
- 150 ml mleka
- 10 g masła
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- Purée z pieczonego selera:
- 500 g selera
- sól i pieprz dla smaku
- 5 ml oliwy
- 10 g masła
- 70 g cebuli
- 100 ml mleka
- gałka muszkatołowa do smaku
- Oliwa z naci marchewki:
- 100 ml oliwy extra vergine
- 1/2 ząbka czosnku
- nać z marchewki
- Czipsy z marchewki:
- 1 marchewka
- olej do smażenia
- sól morska do smaku
- Sos z braków i porto:
- 250 ml soku z buraków
- 150 ml soku z pomarańczy
- 50 ml porto
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki