Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś pieczony w orzechach z puree z cukinii i baby warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś pieczony w orzechach z puree z cukinii i baby warzywami - składniki:
Łosoś pieczony w orzechach z puree z cukinii i baby warzywami - sposób przygotowania: Orzechy i melisę miksujemy razem na zieloną kruszonkę. Łososia oczyszczamy, porcjujemy, nacieramy masłem i posypujemy dokładnie kruszonką z orzechów. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 st. C przez 10 min. Cukinie, czerwoną cebulę i galangal kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę a następnie dodajemy cukinie i galangal. Smażymy przez ok. 8 - 10 min. Następnie za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem białym. Z pomarańczy wyciskamy sok, przelewamy do garnka i dodajemy syrop pomarańczowy i łyżkę masła. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy oczyszczone mini warzywa, gotujemy na wolnym ogniu przez  5 min. Na talerzu podajemy puree z cukinii, obok upieczonego łososia i dekorujemy mini warzywami.