Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś curry z bakłażanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś curry z bakłażanem - składniki:
  • 450 g filetu z łososia
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 dużego bakłażana pokrojonego w podłużne kliny
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1-2 zielone papryczki chilli
  • 1 duży ziemniak obrany i pokrojony w podłużne kliny
  • 1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • garść posiekanej kolendry
Łosoś curry z bakłażanem - sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Oprószamy solą i kurkumą, pozostawiamy na 5-7 minut.Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy bakłażana (doprawiamy solą), a gdy zmięknie, odkładamy. Na pozostałym oleju podsmażamy czarnuszkę i posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodajemy ziemniaka, solimy i smażymy, by pozostał lekko twardy. Ucieramy pastę z czerwonego chilli i 2 łyżek wody. Dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy szklankę ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy łososia i bakłażana. Ponownie przykrywamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy kolendrę. Możemy podać z ryżem w osobnej miseczce.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka