Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wędzona polędwica z dorsza, bób i mięta, maliny, żółtko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wędzona polędwica z dorsza, bób i mięta, maliny, żółtko - składniki:
Wędzona polędwica z dorsza, bób i mięta, maliny, żółtko - sposób przygotowania: Przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na dwie równe części i pakujemy próżniowo z gałązką rozmarynu. Na 15 minut przed podaniem wyjmujemy rybę z folii i wędzimy nad wiórami z drzewa owocowego - ja użyłem wiórów wiśniowych. Przygotowujemy sałatkę: Gotujemy i łuskamy bób. Doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, miętą oraz posiekanym czosnkiem. Skrapiamy odrobiną oliwy truflowej. Robimy jadalną ziemię. Pumpernikiel suszymy w piecu. Gdy będzie twardawy, rozdrabniamy go w blenderze. Okruchy prażymy na patelni, dodajemy masło oraz odrobinę oliwy truflowej. Z żółtek odrobiny soli i reszty oliwy truflowej przygotowujemy emulsję. Robimy żel malinowy. Z malin, cynamonu i syropu cukrowego robimy sok, dodajemy agar agar, zagotowujemy i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka będzie gotowa, rozdrabniamy ją blenderem na gładką masę. Wkładamy do worka cukierniczego. Na talerzach rozkładamy rybę, sałatkę, oprószamy pumperniklową ziemią, dekorujemy emulsją z żółtek i żelem malinowym. Andrzej Stasiak - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia