Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem rabarbarowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem rabarbarowy - składniki:
Dżem rabarbarowy - sposób przygotowania: Odetnij zielone liście i pokrój rabarbar w cienkie kawałki, w zależności od grubości łodyg - im grubsze, tym cieniej. Nie wyrzucaj białych części, to one są najsłodsze. W dużym garnku z grubym dnem wymieszaj rabarbar z cukrem i pozostaw na noc, żeby łodygi puściły sok. Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować. Dżem może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi.