Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami - składniki:
Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami - sposób przygotowania: Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju, aż kawałki lekko zrumienią się z każdej strony. Robimy marynatę do tofu, łącząc w miseczce wszystkie jej składniki. Wylewamy marynatę na patelnię z podsmażonymi kostkami tofu - powinna je dokładnie przykryć. Zwiększamy ogień i gotujemy - w ciągu kilku minut marynata odparuje, a tofu zrobi się lepkie. Wówczas zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok, aby całkowicie wystygło. Robimy sos: wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i mieszamy, energicznie wstrząsając. Przyrządzamy sałatkę: marchewkę i ogórka obieramy, następnie za pomocą bardzo ostrego noża kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy warzywa do miski z lodowatą wodą i łyżeczką soli - dzięki temu pozostaną chrupkie. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy do misek. Pokrojone w paski warzywa osączamy z wody, nakładamy do misek z makaronem, dodajemy tofu i wlewamy sos. Na koniec obsypujemy obficie grubo pokrojonymi ziołami i kiełkami oraz uprażonymi orzeszkami. Mieszamy i jemy.

Informacje o Sałatka z tofu ze świeżymi ziołami