Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao - składniki:
Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao - sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy dwukrotnie większą niż jej objętość ilością wody. Zostawiamy na co najmniej 12 godzin. Odcedzoną ciecierzycę miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Miksujemy również cebulę i 4 ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie ciecierzycę z czosnkiem, cebulą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. W wysokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kiedy jest gorący formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Makaron wkładamy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż zmięknie i napęcznieje. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy na niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Mieszamy z makaronem i posypujemy kolendrą. Podajemy razem z falafelami.
Falafele