Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowy jogurt I

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowy jogurt I - składniki:
Domowy jogurt I - sposób przygotowania: Wyparzamy i osuszamy duży słoik. Mleko podgrzewamy w rondlu, cały czas kontrolując temperaturę - powinna dojść do 82-85°C. Co jakiś czas mieszamy, by nie powstał kożuch. Zdejmujemy z ognia, wciąż trzymając w rondlu termometr. Zanurzamy rondel w misce z lodem i zimną wodą. Gdy temperatura spadnie do 43-45°C, odmierzamy jedną szklankę mleka, mieszamy z jogurtem, łączymy z pozostałym mlekiem, przelewamy do słoika i zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin. Następnie wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin. Jogurt można inkubować także w piekarniku! Sprzęt taki, jak piekarnik Electrolux CombiSteam, pozwoli utrzymać ciepło stale przez zalecane w przepisie 8-10 godzin. To idealne warunki, by kultury bakterii zaczęły działać. Piekarnik rozgrzewamy do 90 st. C, wstawiamy do niego słoiki na pół godziny, aby je wyjałowić.Jogurt przygotowujemy tak jak w przepisie podstawowym I lub II, następnie przelewamy do słoików. Owijamy je w czyste ściereczki, i wstawiamy do piekarnika. Zamykamy go i wyłączamy, zostawiając włączone oświetlenie. Rano jogurt będzie gotowy. Do zrobienia jogurtu można użyć także mleka koziego, a nawet roślinnego. - Wszystkie sprzęty i naczynia, których będziecie używać, robiąc jogurt, należy wyparzyć i osuszyć: słoiki, końcówkę termometru, łyżki do mieszania. - Jeśli używacie jogurtu (a nie startera), upewnijcie się, że jest to jogurt z aktywnymi kulturami bakterii, naturalny, niesłodzony i niezagęszczany. - Kultury starterowe można kupić np. na sklep.serowar.pl. Są to suche, mrożone kultury bakteryjne. Proszek jest w zakręcanym opakowaniu, można więc wielokrotnie odsypywać potrzebną dawkę i chować buteleczkę do zamrażarki. Sprawdźcie również: sklep.jogurt-domowy.pl - tu dostępne są mniejsze opakowania: fiolki i saszetki. - Kultury bakterii można przechowywać w lodówce do 12 miesięcy od daty produkcji lub w zamrażarce do 18 miesięcy od daty produkcji. - Jogurt powinien "dojrzewać" przynajmniej 5 godzin, ale można go zostawić nawet na całą noc. Im dłużej mleko fermentuje, tym gęstszy i kwaśniejszy będzie jogurt. -Domowy jogurt przechowujemy w szklanym słoju w lodówce do 2 tygodni: im dłużej postoi, tym będzie kwaśniejszy. - Jeśli jogurt rozwarstwi się w czasie przechowywania, wystarczy go zamieszać.

Informacje o Domowy jogurt I

  • Zobaczcie, jak łatwo zrobić w domu pyszności, które kupujemy na co dzień

    Zobaczcie, jak łatwo zrobić w domu pyszności, które kupujemy na co dzień

    pieczenia do wybranego rodzaju pieczywa. W takiej maszynie zrobimy zarówno chleb tradycyjny, jak i bezglutenowy czy bezmączny. kolaż redakcja /pixabay /materiały partnerów Domowe jogurty i nabiał roślinny Wykonanie

  • Lekkie desery bez pieczenia

    Lekkie desery bez pieczenia

    domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy Do przygotowania tej galaretki możesz wykorzystać również inne twarde owoce oraz rabarbar. Jeśli chcesz z powodzeniem możesz dodać do niej mniej cukru albo też zastąpić go miodem lub stewią. Galaretka miętowa z jabłek 2.7 kg kwaśnych zielonych

  • Wesołych wege Świąt!

    Wesołych wege Świąt!

    sałatka. I kto się oprze takim pysznościom? Ja nawet nie zamierzam próbować.   Chcę zaproponować czytelnikom wytrawne serowe pralinki przygotowane z twarożku i smakowitych dodatków. Do ich przygotowania użyłam sera zrobionego własnoręcznie z domowego

  • Proste menu dnia z wiosenną nutą

    Proste menu dnia z wiosenną nutą

    przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy Jeśli chcecie, do tej zapiekanki możecie również dodać inne ulubione warzywa

  • Lekkie i zdrowe przekąski - na piknik, imprezę na działce, wypad za miasto

    Lekkie i zdrowe przekąski - na piknik, imprezę na działce, wypad za miasto

    . Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy Oprócz ziół, serowe kuleczki możesz obtaczać również w innych ulubionych przyprawach, np. papryce (może być wędzona), a także posiekanych orzechach lub sezamie. Zobacz także przepis na

  • Kanapeczki w wersji mini - na śniadanie, kolację, przekąskę

    Kanapeczki w wersji mini - na śniadanie, kolację, przekąskę

    kromeczkami. Na wierzch nakładaj jeszcze trochę pasty i posypuj pestkami dyni oraz kiełkami (wcześniej dokładnie wypłukanymi). Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy Gerpol Komplet noży SAKO Komplet 5 noży w czerwonym ... Swiss Hufeisen Komplet noży

  • Jesienne menu z jabłkowymi knedlami

    Jesienne menu z jabłkowymi knedlami

    sos będzie gęsty i aromatyczny. Nie gotuj, zdejmij z ognia. Ciasto podawaj z ciepłym sosem. Rada: Jeśli podczas pieczenia ciasto za szybko zacznie się rumienić, przykryj jego wierzch papierem do pieczenia. Autor: Zuzanna Wiciejowska Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez

  • 10 zdrowych zmian

    czy truskawki. Możemy je zmieszać z jogurtem naturalnym czy maślanką, ale najlepiej smakują z zsiadłym mlekiem - to można już kupić w wersji "supermarketowej". Jeśli domowy jogurt jest zbyt mało słodki - dodaj miodu lub soku jabłkowego, który wzbogaci smak "shake'a" o