Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem czereśniowy
Dżem czereśniowy - składniki:
Dżem czereśniowy - sposób przygotowania:
Myjemy i drylujemy czereśnie. Siekamy 3/4 owoców, resztę pozostawiamy w całości. Wkładamy do rondla, zagotowujemy, mieszając. Gdy sok, który puszczą, zacznie mocno wrzeć, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny (cytryn). Gotujemy 20 minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, odmierzamy (najlepiej szklanką) ilość otrzymanej pulpy owocowej (wraz z sokiem). Robimy to, aby ustalić ilość potrzebnego cukru (na 1 część pulpy potrzeba 3/4 części cukru; jeśli np. otrzymaliśmy 4 szklanki pulpy, bierzemy 3 szklanki cukru). Mieszamy cukier z owocami, gotujemy na średnim ogniu, mieszając. Gdy dżem zrobi się lśniący i gęsty, robimy próbę, wylewając odrobinę na zimny talerzyk - dżem jest gotowy, jeśli od razu krzepnie; jeśli się rozlewa, gotujemy dalej jeszcze kilka minut i ponownie robimy próbę. Ważne, aby nie gotować owoców za długo, gdyż cukier się skarmelizuje i dżem będzie gorzkawy. Dodajemy wódkę, mieszamy, gorącym dżemem napełniamy słoiki. Możemy je zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie albo w piekarniku nagrzanym do 90 st. C) lub po przestudzeniu wstawić do lodówki, gdzie wytrzymają około pół roku.
Informacje o Dżem czereśniowy
-
Owca nieznana
Ossau-Iraty 8 cienkich plasterków łagodnego chorizo 2 czerwone papryki 2 łyżki dżemu czereśniowego (ew. truskawkowego lub malinowego) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajo Wytnij z ciasta francuskiego prostokąty takiej wielkości, żeby plaster chorizo zmieścił się na ich
-
Smak lata w słoiku. Sezon na słodkie przetwory
mniej oczywistą propozycję, zamiast klasycznego dżemu wiśniowego. Dżem czereśniowy z korzenną nutą Przygotowanie. Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie. Następnie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki