Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem czereśniowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem czereśniowy - składniki:
  • (na 6 słoików o pojemności 300 ml)
  • 1.5 kg czereśni
  • 1 lub 2 cytryny
  • cukier (jego ilość zależy od tego; ile otrzymamy pulpy owocowej - opis poniżej) ew. łyżka czystej wódki (najlepiej kirszu; czyli wódki z wiśni)
Dżem czereśniowy - sposób przygotowania: Myjemy i drylujemy czereśnie. Siekamy 3/4 owoców, resztę pozostawiamy w całości. Wkładamy do rondla, zagotowujemy, mieszając. Gdy sok, który puszczą, zacznie mocno wrzeć, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny (cytryn). Gotujemy 20 minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, odmierzamy (najlepiej szklanką) ilość otrzymanej pulpy owocowej (wraz z sokiem). Robimy to, aby ustalić ilość potrzebnego cukru (na 1 część pulpy potrzeba 3/4 części cukru; jeśli np. otrzymaliśmy 4 szklanki pulpy, bierzemy 3 szklanki cukru). Mieszamy cukier z owocami, gotujemy na średnim ogniu, mieszając. Gdy dżem zrobi się lśniący i gęsty, robimy próbę, wylewając odrobinę na zimny talerzyk - dżem jest gotowy, jeśli od razu krzepnie; jeśli się rozlewa, gotujemy dalej jeszcze kilka minut i ponownie robimy próbę. Ważne, aby nie gotować owoców za długo, gdyż cukier się skarmelizuje i dżem będzie gorzkawy. Dodajemy wódkę, mieszamy, gorącym dżemem napełniamy słoiki. Możemy je zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie albo w piekarniku nagrzanym do 90 st. C) lub po przestudzeniu wstawić do lodówki, gdzie wytrzymają około pół roku.

Informacje o Dżem czereśniowy

  • Owca nieznana

    Owca nieznana

    Ossau-Iraty 8 cienkich plasterków łagodnego chorizo 2 czerwone papryki 2 łyżki dżemu czereśniowego (ew. truskawkowego lub malinowego) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajo Wytnij z ciasta francuskiego prostokąty takiej wielkości, żeby plaster chorizo zmieścił się na ich

  • Smak lata w słoiku. Sezon na słodkie przetwory

    Smak lata w słoiku. Sezon na słodkie przetwory

    mniej oczywistą propozycję, zamiast klasycznego dżemu wiśniowego. Dżem czereśniowy z korzenną nutą Przygotowanie. Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień,  dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie. Następnie