Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w zatarze

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w zatarze - składniki:
  • 400 g krewetek
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki zataru
Krewetki w zatarze - sposób przygotowania: Krewetki płuczemy i obieramy z pancerzy, pozostawiając głowy. Melasę z granatów mieszamy z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Całość dokładnie mieszamy z krewetkami i zostawiamy na noc (lub na minimum 2 godziny) w lodówce. Tuż przed pieczeniem panierujemy w zatarze*. Pieczemy (lub grillujemy) około 6-10 minut w 180 st. C. *W wersji podstawowej zataru znajduje się mielony tymianek, odrobina soli i podprażony na złoto sezam. Jeśli nie macie możliwości go kupić, zróbcie sami w domu.
Krewetki w kokosowej panierce