Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca - składniki:
  • Jogurt ogórkowy:
  • 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
  • 55 ml soku z ogórków
  • szczypta soli
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • Jogurt marchewkowy:
  • 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
  • 55 ml soku marchewkowego
  • szczypta soli
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • Jogurt buraczany:
  • 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
  • 55 ml soku buraczanego
  • szczypta soli
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • Galaretka miętowa:
  • 40 g świeżej mięty
  • 300 ml wody
  • 3 g żelatyny
  • Oraz:
  • 20 g ugotowanej ciecierzycy
  • 20 g zielonej cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 łyżka ugotowanej pszenicy
  • odrobina oliwy pietruszkowej
Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca - sposób przygotowania: Oddzielnie mieszamy składniki każdego jogurtu. Robimy galaretkę. Miksujemy miętę z wodą, cedzimy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje, mieszamy ją z wodą miętową, aż się rozpuści. Wylewamy na blaszkę, tak by płyn rozlał się na wysokość 3 mm. Schładzamy. Gdy galaretka zastygnie, kroimy ją w kwadraty o boku 1,5 cm. Na talerze ostrożnie wlewamy po jednym rodzaju jogurtu, dekorujemy ciecierzycą, cukinią i pszenicą, skrapiamy oliwą.
Chrupiąca ciecierzyca