Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca
Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca - składniki:
Ayran asi: jogurt, cukinia, pszenica i ciecierzyca - sposób przygotowania:
Oddzielnie mieszamy składniki każdego jogurtu. Robimy galaretkę. Miksujemy miętę z wodą, cedzimy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje, mieszamy ją z wodą miętową, aż się rozpuści. Wylewamy na blaszkę, tak by płyn rozlał się na wysokość 3 mm. Schładzamy. Gdy galaretka zastygnie, kroimy ją w kwadraty o boku 1,5 cm. Na talerze ostrożnie wlewamy po jednym rodzaju jogurtu, dekorujemy ciecierzycą, cukinią i pszenicą, skrapiamy oliwą.
- Jogurt ogórkowy:
- 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
- 55 ml soku z ogórków
- szczypta soli
- 3-4 krople soku z cytryny
- Jogurt marchewkowy:
- 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
- 55 ml soku marchewkowego
- szczypta soli
- 3-4 krople soku z cytryny
- Jogurt buraczany:
- 105 g jogurtu odcedzonego na ściereczce
- 55 ml soku buraczanego
- szczypta soli
- 3-4 krople soku z cytryny
- Galaretka miętowa:
- 40 g świeżej mięty
- 300 ml wody
- 3 g żelatyny
- Oraz:
- 20 g ugotowanej ciecierzycy
- 20 g zielonej cukinii pokrojonej w cienkie plastry
- 1 łyżka ugotowanej pszenicy
- odrobina oliwy pietruszkowej
Chrupiąca ciecierzyca
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki