Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cobbler z rabarbarem i malinami
Cobbler z rabarbarem i malinami - składniki:
Cobbler z rabarbarem i malinami - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości 2 cm. Mieszamy go z cukrem, malinami, mąką, skórką z pomarańczy, sokiem oraz likierem. Rozkładamy owoce do sześciu żaroodpornych miseczek. Robimy ciasto. Masło kroimy w kostkę. Miksujemy masło, mąkę, proszek, sól, 30 g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Gdy powstanie kruszonka, wlewamy maślankę i miksujemy dalej, aż ciasto będzie zwarte. Zagniatamy chwilę na stolnicy, rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy je na owocach, tak by lekko nachodziły jedne na drugie. Smarujemy ciasto maślanką i oprószamy resztą cukru wymieszaną z 1 łyżeczką cynamonu. Pieczemy około 30 minut. Cobbler podajemy gorący, najlepiej z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
- 400 g drobnego cukru
- 250 g malin
- 30 g mąki pszennej
- skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
- 40 ml Grand Marnier lub cointreau
- Ciasto:
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 180 ml maślanki + dodatkowa do wysmarowania ciasta
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki