Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cobbler z rabarbarem i malinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cobbler z rabarbarem i malinami - składniki:
Cobbler z rabarbarem i malinami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości 2 cm. Mieszamy go z cukrem, malinami, mąką, skórką z pomarańczy, sokiem oraz likierem. Rozkładamy owoce do sześciu żaroodpornych miseczek. Robimy ciasto. Masło kroimy w kostkę. Miksujemy masło, mąkę, proszek, sól, 30 g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Gdy powstanie kruszonka, wlewamy maślankę i miksujemy dalej, aż ciasto będzie zwarte. Zagniatamy chwilę na stolnicy, rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy je na owocach, tak by lekko nachodziły jedne na drugie. Smarujemy ciasto maślanką i oprószamy resztą cukru wymieszaną z 1 łyżeczką cynamonu. Pieczemy około 30 minut. Cobbler podajemy gorący, najlepiej z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]