Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kiszone śliwki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kiszone śliwki - składniki:
Kiszone śliwki - sposób przygotowania: Robimy solankę: zagotowujemy litr wody z solą i cukrem. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z imbirem. Umyte, dokładnie osuszone i wydrylowane śliwki układamy warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując każdą warstwę mieszanką przypraw. Zalewamy solanką, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Zamykamy (wieczka muszą być wyparzone!), przenosimy słoiki w chłodne miejsce. (według przepisu na stronie: nasliwkowymszlaku.pl)
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu