Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z ogórków na maślance

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z ogórków na maślance - składniki:
Chłodnik z ogórków na maślance - sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem