Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z owocami - składniki:
  • Ciasto:
  • 75 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki letniej wody
  • Oraz:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
  • cukier do smaku
Pierogi z owocami - sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z owocami

  • Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

    Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

    mniej więcej 5 minut. Przed podaniem posyp zupę natką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pierogi z owocami możesz podawać z dodatkiem kwaśnej lub słodkiej śmietanki, jogurtu, serka (np. waniliowego), a także lodów. Oprócz malin, jako farszu możesz użyć też innych miękkich owoców, jak truskawki czy jagody

  • Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

    Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

    czekolady 1 cukier waniliowy 3 łyżki miodu 3 łyżki siekanej świeżej mięty sos z białej czekolady (1 tabliczka białej czekolady rozpuszczona z 2 łyżkami śmietanki) sól Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mleka do uzyskania gęstości i elastyczności ciasta na pierogi