Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody jogurtowe pistacjowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody jogurtowe pistacjowe - składniki:
Lody jogurtowe pistacjowe - sposób przygotowania: Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, stale mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, by wystygł. Dodajemy skórkę, sok z pomarańczy, jogurt i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co 20-30 minut mieszamy lub miksujemy.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!