Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śledź bałtycki po rybacku, ogórki gruntowe, koper
Śledź bałtycki po rybacku, ogórki gruntowe, koper - składniki:
Śledź bałtycki po rybacku, ogórki gruntowe, koper - sposób przygotowania:
Przyrządzamy śledzie. Oczyszczamy je, usuwamy kręgosłupy. Zagotowujemy wodę (tyle, by przykryła śledzie) z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą, dodajemy ocet winny i biały cukier. Do wystudzonej marynaty wkładamy ostrożnie ryby i zostawiamy na 12 godzin. Na krótko przed podaniem marynujemy w paście miso. Robimy żel pietruszkowy. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy (najlepiej w Thermomixie), następnie cedzimy, studzimy, ucieramy, by powstał żel i przecieramy przez sito. Wkładamy do rękawa cukierniczego. Robimy sos z jabłek. Wyciskamy sok z jabłek, fermentujemy go przez tydzień, a następnie mrozimy. Oliwę z koprem miksujemy, cedzimy i studzimy. Zmrożony sok łączymy z oliwą. Robimy majonez. Olej miksujemy z koprem - tak jak oliwę koprową powyżej. Łączymy żółtka z musztardą i ucieramy na emulsję, wlewając cienką strużką olej koperkowy. Doprawiamy solą. Wkładamy do rękawa cukierniczego. Robimy krem cytrynowy, mieszając serek z sokiem. Przygotowujemy ogórki. Obieramy je, skórki miksujemy z 50 ml octu, 50 ml wody i 50 ml oleju. Pozostały olej miksujemy z koprem - tak jak oliwę wcześniej - i cedzimy. Obrane ogórki pakujemy próżniowo ze zmielonymi skórkami, odkładamy na 8 godzin. Następnie kroimy w pasy i jeszcze raz pakujemy próżniowo z olejem z kopru. Przyrządzamy tapiokę. Zagotowujemy osoloną wodę (stosunek do ilości tapioki - 3 do 1), wrzucamy tapiokę i gotujemy 4-5 minuty. Tapioka jest gotowa, kiedy w środku "ziarenka" odznacza się biała nierozgotowana kropka. Cedzimy, studzimy i przechowujemy w oleju z kopru. Składamy danie. Na talerzu rozsmarowujemy krem cytrynowy, skrapiamy talerz sosem z jabłek, układamy odsączonego śledzia, a obok - porcję zielonej tapioki. Układamy kawałki ogórka, dekorujemy kropkami z majonezu koperkowego i żelu pietruszkowego.
- Śledź:
- 2 kg śledzi
- 3 liście laurowe
- 3 g ziela angielskiego
- 5 g gorczycy
- 100 ml białego octu winnego
- 80 g cukier biały
- 50 g pasty miso
- Żel z pietruszki:
- 80 g natki pietruszki
- 520 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g agaru
- Sos z fermentowanych jabłek:
- 2 kg jabłek
- 100 ml oliwy kaszubskiej
- 150 g kopru
- Majonez z kopru:
- 80 g kopru
- 300 ml oleju
- 2 g soli
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- Krem cytrynowy:
- 100 g serka Philadephia
- sok z 1/2 cytryny
- Ogórki kompresowane:
- 1.2 kg ogórków gruntowych
- 50 ml octu winnego
- 50 ml wody
- 100 ml oleju
- 20 g kopru
- Tapioka:
- 150 g tapioki
- 5 g soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki