Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich - składniki:
Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich - sposób przygotowania: Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie