Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chałka z dżemem malinowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chałka z dżemem malinowym - składniki:
Chałka z dżemem malinowym - sposób przygotowania: Robimy chałkę: Mąkę przesiać. Z drożdży przygotować zaczyn (drożdże rozkruszyć w dołek zrobiony w mące, dodać 1-2 łyżki cukru i zalać odrobiną mleka). Gdy zaczyn będzie gotowy dodać startą skórkę z cytryny, 1 całe jajko i 1 białko, masło, sól, resztę cukru i mleka oraz masło. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto ogazować, ponownie zagnieść, podzielić na 6 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałek i zapleść chałkę. Gotowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować chałkę pozostałym żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać ulubioną posypką, np. makiem lub kruszonką (przygotowaną z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni pamiętając o wstawieniu na dno piekarnika naczynia z wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Studzić na kratce. Robimy dżem: Ilość składników i proporcje należy dobrać według własnych preferencji. Maliny z cukrem gotować do momentu całkowitego rozpadnięcia się malin (około 15-20 min na małym ogniu), pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną z wodą jeżeli dżem-kisiel przeznaczony jest do natychmiastowej konsumpcji.