Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z botwiny - na jogurcie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z botwiny - na jogurcie - składniki:
Chłodnik z botwiny - na jogurcie - sposób przygotowania: Botwinę dokładnie płuczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ).  Nieobrane buraczki wrzucamy do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Informacje o Chłodnik z botwiny - na jogurcie

  • Chłodnik z botwiny - poznaj sprawdzony przepis szefa kuchni

    Chłodnik z botwiny - poznaj sprawdzony przepis szefa kuchni

    : Adam Chrząstowski Zobacz także przepisy na chłodniki z innych warzyw: Chłodniki warzywne - zdrowy obiad na ochłodę Zobacz także: Chłodnik z botwiny na jogurcie Chłodnik mazowiecki z botwiną

  • Wiosenne zupy

    Wiosenne zupy

    dodawaj do niego śmietany - wykorzystaj sam jogurt. Chłodnik z botwiny - na jogurcie 1 pęczek botwiny 200 ml bulionu warzywnego sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 200 ml kwaśnej śmietany 12% 4 rzodkiewki 1 mały świeży ogórek lub 1/2 dużego 1 pęczek koperku 1