Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki - składniki:
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki - sposób przygotowania:
Mieszamy 500 g mąki z 330-350 ml wody, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 płaską łyżeczką soli i 1 łyżką smalcu gęsiego. Musi powstać miękkie, ale zwarte ciasto, z którego da się ulepić placki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Formujemy placki o grubości 1 cm i pieczemy na średnio rozgrzanej suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, aż się przypieką, a ciasto w środku nie będzie surowe. Początki są trudne, ale po kilku sztukach nabiera się wprawy.
- 500 g mąki
- 330-350 ml wody
- soda oczyszczona
- sól
- smalec gęsi
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki