Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki - składniki:
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki - sposób przygotowania: Mieszamy 500 g mąki z 330-350 ml wody, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 płaską łyżeczką soli i 1 łyżką smalcu gęsiego. Musi powstać miękkie, ale zwarte ciasto, z którego da się ulepić placki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Formujemy placki o grubości 1 cm i pieczemy na średnio rozgrzanej suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, aż się przypieką, a ciasto w środku nie będzie surowe. Początki są trudne, ale po kilku sztukach nabiera się wprawy.