Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami - składniki:
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami - sposób przygotowania:
Robimy nadzienie: przesmażamy pory i orzechy na oleju rzepakowym, dodajemy kaszę, smażymy jeszcze chwilę, stale mieszając. Wlewamy litr wody, w której parzyła się kapusta. Zmniejszamy ogień, dusimy 15 minut, nie mieszając. Dodajemy grzyby i przyprawy, mieszamy, studzimy (farsz można zrobić dzień wcześniej), zawijamy w liście kapusty, ciasno układamy gołąbki w brytfance wyłożonej wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą, w której parzyła się kapusta, skrapiamy olejem rydzowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 120 st. C. Gołąbki pieczemy jeszcze 2 godziny. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)
- 2 duże; drobno pokrojone pory
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- olej (np. rzepakowy) do smażenia
- 2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- sparzone liście włoskiej kapusty (należy zachować wodę; w której parzyliśmy kapustę)
- 1/2 szklanki ugotowanych i posiekanych suszonych borowików
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki oleju rydzowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki