Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami - składniki:
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i orzechami - sposób przygotowania: Robimy nadzienie: przesmażamy pory i orzechy na oleju rzepakowym, dodajemy kaszę, smażymy jeszcze chwilę, stale mieszając. Wlewamy litr wody, w której parzyła się kapusta. Zmniejszamy ogień, dusimy 15 minut, nie mieszając. Dodajemy grzyby i przyprawy, mieszamy, studzimy (farsz można zrobić dzień wcześniej), zawijamy w liście kapusty, ciasno układamy gołąbki w brytfance wyłożonej wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą, w której parzyła się kapusta, skrapiamy olejem rydzowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 120 st. C. Gołąbki pieczemy jeszcze 2 godziny. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)