Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krokiety z ryżu i suszonych grzybow

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krokiety z ryżu i suszonych grzybow - składniki:
Krokiety z ryżu i suszonych grzybow - sposób przygotowania: Ryż wsypujemy do rondelka z wrzącym mlekiem, solimy do smaku i gotujemy, aż ryż wchłonie całe mleko, studzimy. Grzyby moczymy w dwóch szklankach wody, a następnie w tej samej, lekko osolonej wodzie gotujemy. Odcedzamy, zostawiając wywar. Grzyby drobno siekamy, mieszamy z ugotowanym ryżem. Jajka ucieramy z masłem, mieszamy z przestudzonym ryżem z grzybami koperkiem oraz drobno posiekaną, zeszkloną na oleju cebulą. Doprawiamy masę do smaku pieprzem i solą. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy nieduże, owalne krokiety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Trzymamy w cieple. Przygotowujemy sos: z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy ją zimnym wywarem z grzybów, chwilę gotujemy, mieszając. Zaciągamy sos śmietanką, doprawiamy do smaku, ponownie zagotowujemy i przelewamy do sosjerki. Podajemy gorące.