Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami - składniki:
  • 130 g (9 łyżek) masła
  • 1 niepełna szklanka (200-220 g) brązowego cukru
  • 1/2 kg dużych czerwonych renklod (odmiana althana; jest też czerwona odmiana uleny) - każdy owoc pokrojony na 8 lub 12 części (w zależności od wielkości)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki 22% śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki przyprawy do jabłecznika (można kupić gotową lub zmieszać trochę cynamonu z kardamonem; wanilią; mielonymi goździkami i skórką cytrynową - w takich proporcjach jak lubimy)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Do tortownicy o średnicy 20 cm wkładamy 3 łyżki masła i wstawiamy do piekarnika, czekając kilka minut, aż masło się stopi. Potem wyjmujemy formę z piekarnika, stopione masło na dnie posypujemy równomiernie połową szklanki cukru i układamy na tej warstwie cząstki śliwek, tak aby zachodziły jedna na drugą. Ucieramy resztę masła i cukru, wbijamy jajko, ucieramy dalej, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy śmietanę, mieszamy. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę do jabłecznika i orzechy. Delikatnie mieszając, dodajemy suche składniki do masy maślanej. Powstałe ciasto wylewamy na śliwki w formie i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut (patyczek, wetknięty w ciasto, powinien być suchy po wyjęciu). Studzimy w formie przez 5-10 minut, potem delikatnie okrawamy nożem dookoła i przekładamy ciasto na talerz, tak aby spód znalazł się na wierzchu. Trzeba uważać, aby nie oparzyć się gorącym sosem karmelowym, który znajduje się na dnie formy. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło - można je podać z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.