Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Najlepsza pieczona papryka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Najlepsza pieczona papryka - składniki:
Najlepsza pieczona papryka - sposób przygotowania: Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy, aż skórka zacznie się robić czarna i wyraźnie będzie odchodzić od miąższu, czyli około 20 min. Zdejmujemy paprykę z rusztu i wkładamy do plastikowej torebki, którą zczelnie zamykamy. Po 15-20 min wyjmujemy paprykę i z łatwością obieramy ze skórki. Upieczona papryka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Można ją także zmiksować, doprawić czosnkiem i pieprzem kajeńskim i używać jako sosu do hamburgerów. Paski upieczonej papryki przełożone do wyparzonych słoików i zalane oliwą z dodatkiem rozmarynu i czosnku można przechowywać tygodniami.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka