Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Parfait makowo-miodowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Parfait makowo-miodowe - składniki:
Parfait makowo-miodowe - sposób przygotowania: Gotujemy mleko z wypłukanym i osączonym makiem przez 10 min, następnie mak odcedzamy i mielemy w maszynce (2-3 razy). Mleko wlewamy do rondla, dodajemy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz miód i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak, wyjmujemy obie połówki laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie, cały czas ubijając, powoli wlewamy mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelewamy do miski i studzimy. Śmietanę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makową i przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser wyjmujemy z foremek na 10 minut przed podaniem. Dekorujemy wisienkami i suchym makiem.