Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango - składniki:
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango - sposób przygotowania: Robimy mus kasztanowy: z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop do nitki. Ubijamy białka i utrwalamy pianę gorącym syropem. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na parze, pod koniec ubijania dokładamy pulpę kasztanową. Ubijamy śmietankę. Masę studzimy i powoli dodajemy do niej na przemian: ubite białka i śmietankę. Schładzamy w lodówce (masę można utrwalić niewielką ilością żelatyny). Robimy mus czekoladowy: śmietankę ubijamy. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną łączymy z ubitą śmietanką, schładzamy. Robimy pieczony mus czekoladowy: rozpuszczamy masło z kuwerturą w kąpieli wodnej. Z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop "do nitki". Białka ubijamy, pianę utrwalamy syropem. Oddzielnie na parze ubijamy żółtka z resztą cukru, łączymy je z pianą z białek. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Robimy sorbet, miksując cukier i mango z 825 ml wody. Cedzimy przez drobne sito, schładzamy w sorbetierze. Robimy ciasto na faworki, zagniatając przygotowane składniki (oprócz tłuszczu do smażenia i cukru pudru). Schładzamy, a potem cienko rozwałkowujemy i wykrawamy romby (4-5 cm). Smażymy w głębokim tłuszczu, osuszamy na bibule, obsypujemy cukrem pudrem. Robimy sos waniliowy: żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i wanilię zagotowujemy, cedzimy przez sitko do masy żółtkowej. Podgrzewamy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy. Składamy deser: pieczony mus czekoladowy rozkruszamy na talerzach. Szprycujemy po dwie poduszeczki z musu kasztanowego i jedną z czekoladowego. Układamy faworki i porcje sorbetu z mango (resztę sorbetu można zamrozić i zjeść później), dekorujemy malinami, miętą i nitką sosu waniliowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi.